Marga

werkt bij Red een Kind

Marga (46) werkt bij Red een Kind, en heeft van dichtbij meegemaakt hoe haar organisatie de overstap maakte van kindertehuizen naar het ondersteunen van gezinnen.

“Toen ik in 2006 startte bij Red een Kind zat de organisatie middenin de omslag van het ondersteunen van kindertehuizen naar het ondersteunen van gezinnen. Red een Kind realiseerde zich dat de manier waarop zij en haar partnerorganisaties al heel lang werkten, anders en ook beter kon. Dat het tijd was voor een nieuwe stap. Ik stond daar dubbel in. Ik zag namelijk dat kinderen die waren opgegroeid in tehuizen vaak goed verzorgd waren en een goede opleiding hadden gevolgd. Zo heb ik bijvoorbeeld kinderen gesproken die uiteindelijk arts of advocaat zijn geworden. Dit was mogelijk niet gelukt als ze thuis waren blijven wonen. Maar ik snapte ook dat de grootschaligheid van de tehuizen niet goed was voor de kinderen. Daardoor ontwikkelden de kinderen zich onvoldoende op sociaal en emotioneel vlak en waren ze minder goed voorbereid op een leven in de gemeenschap.

Hoe heeft Red een kind de organisaties, die deze kindertehuizen runden, begeleid?

“Onze partnerorganisaties kregen uitleg en hulp aangeboden om om te vormen naar familieondersteuning, en ze kregen de ruimte om wel of niet mee te gaan in dit traject. Dit was niet altijd even gemakkelijk, maar het was een zorgvuldig proces waarvoor voldoende tijd genomen is.”

Kun je voorbeelden geven waardoor je je realiseerde dat kinderen toch echt beter af zijn in een gezin?

“Ik ontmoette een jonge man in Ethiopië die in een weeshuis opgegroeid is. Hij vertelde dat hij er een goede tijd gehad had, en dat de kinderen en verzorgers voor hem als familie waren. Maar hij vertelde ook dat de problemen ontstonden toen hij 18 jaar werd en het tehuis moest verlaten. Hij zei: ‘Ik was wereldvreemd. Buiten het tehuis kende ik niemand. En ik wist niet hoe ik me moest gedragen buiten het tehuis. Hoe je bijvoorbeeld omgaat met collega’s of nieuwe mensen die je ontmoet.’ Hij vertelde dat hij zich na al die jaren nog steeds een vreemde in de wereld voelde. Dat raakte me.”

“In de programma’s van Red een Kind wordt samen met de gemeenschappen gezocht naar de grondoorzaken van armoede, deze worden vervolgens door hen zelf aangepakt.”

Ook een andere jongen die Marga sprak was in een tehuis opgegroeid. “Zijn moeder had hem daar gebracht omdat ze te arm was op voor hem te zorgen. Dat is een onrecht wat geen enkele ouder of kind mee zou mogen maken. In de programma’s van Red een Kind wordt daarom samen met de gemeenschappen gezocht naar de grondoorzaken van armoede. Deze worden vervolgens door hen zelf aangepakt. Zo zijn er vrouwen die zelfhulpgroepen opstarten, waardoor ze elkaar helpen te sparen en te investeren in kleinschalige bedrijfjes.  Zo blijven gezinnen bij elkaar.”

Wat hebben kinderen in de wereld nodig om zich te kunnen ontwikkelen? 

“Kinderen hebben basisbehoeften als eten, kleding, onderwijs nodig. Maar net zo belangrijk is de relatie met mensen die er altijd voor je zijn en voor je zorgen. Mensen die je veiligheid en bescherming bieden. Een kind moet ruimte krijgen om te worden wie hij of zij is. In een tehuis lukt dat niet goed. Daar draag je dezelfde kleding, heb je hetzelfde dagritme, krijg je dezelfde begeleiding en weinig persoonlijke aandacht. Dat is niet goed voor kinderen.”

Wat wil je mensen meegeven die nu een weeshuis ondersteunen of nadenken over vrijwilligerswerk in een kindertehuis?

“Lees wat de negatieve gevolgen van opgroeien in een weeshuis zijn op de ontwikkeling van kinderen. Verdiep je erin, leer erover. Het is voortschrijdend inzicht en tijd voor verandering. Zoek naar manieren om écht iets goeds te doen en daadwerkelijk iets bij te dragen. Kijk eens op weeswijs.nu, doe de vrijwilligerstest en ontdek welke opties van verantwoord vrijwilligerswerk passen bij jouw interesse en ervaring.”

Motivatie