Loïs

liep een onbetaalde stage en deed vrijwilligerswerk in Nederland

“Je kunt het meest betekenen als je iets doet waar je ervaring in hebt en waarvoor je bent opgeleid.”

Loïs (24) heeft gekozen voor een onbetaalde stage en vrijwilligerswerk bij een goed doel in Nederland, zodat ze dit kon combineren met haar studie en privéleven.

“Mijn geloof is voor mij een inspiratiebron”, zegt Loïs. “Ik wil echt van betekenis kunnen zijn voor anderen. En ik vind het belangrijk dat ik het werk dat ik voor anderen doe, goed doe. Ik probeer te leven zoals Jezus, die nooit uit eigenbelang handelde, maar altijd de ander voorop zette. Ik vond het daarom helemaal niet erg om voor een onbetaalde stage en vrijwilligerswerk te kiezen, omdat ik mijn kennis en vaardigheden kon inzetten voor een goed doel.”

Kwetsbare kinderen helpen
Loïs heeft voor haar studie Pedagogische Wetenschappen stage gelopen bij BCNN, een netwerk dat zich inzet voor kinderen zonder goede ouderlijke zorg in ontwikkelingslanden. Hier kon ze in de praktijk brengen wat ze in haar studie geleerd heeft. “Inhoudelijk heb ik veel bijgeleerd over goede zorg voor kwetsbare kinderen. Daarnaast heb ik veel professionele vaardigheden opgedaan die me zullen helpen in een toekomstige baan zoals: schrijven voor verschillende doelgroepen, lesmateriaal ontwikkelen, actief deelnemen aan meetings met collega’s en feedback geven op rapporten en plannen van anderen. Deze ervaring heeft me ook geleerd dat vrijwilligerswerk doen in Nederland veel betekenisvoller en leerzamer is dan ik vooraf had gedacht.”

Schadelijk vrijwilligerswerk
Wat heeft indruk gemaakt op Loïs tijdens haar stage en vrijwilligerswerk bij BCNN? “Het raakte me dat ik niet wist hoe schadelijk het is voor kinderen om in kindertehuizen op te groeien. Daar had ik geen idee van! Pas bij BCNN ontdekte ik dat er ontzettend veel wetenschappelijk bewijs is dat kinderen zich beter ontwikkelen in gezinnen dan in tehuizen. En dat er zoveel mensen in Nederland zijn die dit niet weten. Ik vind het verdrietig en moeilijk om te realiseren dat wij als westerse mensen – met de beste intenties – geld doneren aan kindertehuizen en ze soms bezoeken terwijl dit tehuizen in stand houdt. Ons goedbedoelde vrijwilligerswerk schaadt kinderen, omdat ze zich steeds opnieuw hechten en weer afscheid moeten nemen. En kinderen krijgen hierdoor niet de opvoeding, liefde en aandacht die ze nodig hebben om zich gezond te ontwikkelen.”

In Nederland kun je meer betekenen
Het advies van Loïs aan andere jongeren die vrijwilligerswerk willen gaan doen: “Wees je ervan bewust dat je het meest kan betekenen als je iets doet waar je ervaring in hebt en waarvoor je bent opgeleid. Realiseer je dat je in Nederland net zoveel kan betekenen als in het buitenland. Hier spreek je de taal, ken je de cultuur en je kunt iets doen voor langere tijd, wat in het buitenland lastiger is. Ga niet werken met kwetsbare kinderen als je hier geen ervaring mee hebt, dit kan deze kinderen beschadigen. En werk alleen met kinderen die in een gezin opgroeien.”

Motivatie